Mark is Product Owner en werkt al bijna 10 jaar bij Cargonaut


  • Mark Smit
  • Geboren in Horst, middelbare schooltijd in Venlo en gestudeerd in Wageningen en Den Haag
  • oa Politicologie
  • Gezin (echtgenote Jenneke/zoon Teun), crossfit, formule 1 en geschiedenis/politiek
  • Slechte/beetje foute humor 🙂
  • Geen voorkeur
  • Samen met de community spelers actief te werken aan een transparante e-community. En qua prive probeer ik ‘gewoon’ een goeie pa te zijn.
  • Als kind wilde ik F1 coureur worden

Mark is in mei van dit jaar alweer 10 jaar in dienst van Cargonaut. Binnen Cargonaut vervult hij de rol van product owner.

De dynamische omgeving was voor mij reden om voor Cargonaut te gaan werken

Naast de dynamische omgeving vond Mark ook veel overlap met de werkzaamheden bij zijn vorige werkgever. Zo kreeg hij ook hier te maken met zaken als EDI/XML, RFID en standaardisering.

“Mijn aandachtsgebieden als product owner zijn ketenbesturing en data”

Als product owner heb je dagelijks typische Agile/DevOps meetings. Denk bijvoorbeeld aan een PO stand-up. Hierin worden de laatste ontwikkelingen en aandachtspunten met de andere PO’s besproken. Een wekelijks terugkerende en heel belangrijke sessie is de ‘demo’. Bij deze meeting presenteert het ontwikkelteam datgeen wat de afgelopen week is gebouwd. Ook schuiven hierbij de Business Owners (stakeholders/klanten) aan. Voor Mark zijn aandachtsgebied ‘ketenbesturing/data’ zijn met name Schiphol en de Douane belangrijke stakeholders.

De samenwerking met het team Discovery en de B.O.’s van Schiphol vind ik erg leuk

Mark heeft in zijn functie veel contact met verschillende mensen zowel intern als extern. Dat is een van de dingen die hij heel mooi vindt aan zijn job. Met name de samenwerking met het team Discovery van Cargonaut en de B.O.’s van Schiphol. Samen hebben zij deze maand mooi resultaat neergezet. Zij hebben namelijk Schiphol Reporting Fase 2 opgeleverd. Iets waar binnenkort meer over verteld zal worden.

Ik hou niet van lullen maar poetsen

Op de vraag: ‘Wat is jouw toegevoegde waarde voor Cargonaut’, wist Mark direct antwoord te geven. Hij is down to earth, parktisch ingesteld en houdt niet van lullen maar van poetsen. Allemaal eigenschappen die een product owner zeker in zich moet hebben. Verder kan hij er samen met de klant altijd goed achterkomen wat de behoefte van de klanten nou precies zijn om dit vervolgens te vertalen naar mooie producten.

Over 5 jaar hebben we een Cargo Community die grote transparantie biedt

Volgens Mark hebben wij over 5 jaar een Cargo Community die grote transparantie biedt, gebaseerd op indicatoren en parameters die we met elkaar hebben afgesproken. Zowel op keten overstijgend niveau als op het individuele niveau. Wanneer er geen transparantie komt en er goede afspraken worden gemaakt zal de gewenste groei volgens hem niet mogelijk zijn.

Onze community is heel erg dichtbij en dat maakt het werken op Schiphol erg leuk

Het mooiste aan werken op Schiphol vind Mark dat onze community erg dicht bij ons staat. Airlines en truckers vliegen en zoeven voorbij. Even later zie je vervolgens de bijbehorende gegevens op je beeldscherm en vice versa.