De compliance checker


De Compliance checker toetst of de Airway bills en Houseway bills voldoen aan Douane regels. Afhankelijk van de route, wordt een regel wel of niet toegepast. Op deze manier kan de Compliance checker douane regels voor de hele wereld toetsen.

De Compliance checker voert een geautomatiseerde check uit op:

• Shipment informatie (FWB, HWB, FWB-HWB)
• Internationale en nationale (bestemming) douane regels, “Goods description”
• Geeft resultaten op FWB and FFM (Manifest) niveau

De Compliance checker kan op twee manier gebruikt worden: klanten kunnen inloggen op een scherm (een user interface) of laten de resultaten zien in hun eigen bedrijfsapplicatie (middels een elektronische interface of API). Het gebruik van de Compliance Checker leidt tot een hogere kwaliteit en volledigheid van shipment informatie. U krijgt inzicht in de bron van de fout.

Bart Krol, KLM, hierover:

Bij KLM gebruiken we de Compliance checker. De resultaten zien we in onze eigen eAcceptance portal. Hiermee maken we als Airline een grote stap naar betere kwaliteit van zending documentatie.

De Compliance checker checkt op de inhoud van Airway bills en Houseway bills. Ook worden consistentie checks uitgevoerd. Bijvoorbeeld: telt het gewicht van alle Houseway bills op tot het gewicht dat op de Master Airway bill voorkomt? Op basis van deze checks, worden foutmeldingen gegenereerd die precies aangeven wat er fout is. De foutmeldingen zijn beschikbaar in de Web portal en de elektronische interface (API).

Bart Krol, KLM, zegt hierover:

De compliance checker geeft ons precies de detail informatie dat ons werk makkelijker maakt.

De Compliance Checker wordt verder geoptimaliseerd voor de eindgebruiker. Verder worden de checks die de Compliance checker doet, steeds uitgebreider. Nieuwe functies zijn voor alle gebruikers per direct beschikbaar. Binnenkort worden cross-checks toegevoegd die de “Goods description” relateren aan shipper / consignee informatie en wordt er een check op HS codes uitgevoerd.

Compliance wordt steeds belangrijker. Het Smart Cargo Mainport Programma (SCMP) heeft daarom het initiatief genomen tot het realiseren van de Compliance Checker. Een goede check en het borgen van kennis en kunde is daarbij onmisbaar voor het, in een zo vroeg mogelijk stadium, verbeteren van de documentatie.

De resultaten van de Compliance Checker zijn:
• Kortere Lead time & kleinere kans op vertragingen
• Voorkomt handmatige, tijdrovende, correcties
• Voorkomt boetes en claims

Heeft u interesse in de Compliance checker, neemt u dan vooral contact op met het Smart Cargo Mainport Programma of met Cargonaut (luc.scheidel@cargonaut.nl).