Eerste pizza-en-pasta-sessie over Blockchain en luchtvracht


Wat is Blockchain en hoe kan de luchtvracht gebruik maken van de nieuwe technologie? Die vragen stonden centraal tijdens een zeer goed bezochte eerste ‘Pizza en Pasta’ sessie. Op 31 mei jl vond in samenwerking met Schiphol Cargo en ACN voor het eerst een dergelijke bijeenkomst plaats. Aan het einde van de werkdag stonden pizza en pasta klaar en werden de ruim dertig aanwezigen in twee korte en heldere presentaties bijgepraat op dit onderwerp.

Blockchain
De twee sprekers van de avond vulden elkaar goed aan. Eerst gaf Joost Voordouw (Qualogy) een inleiding op Blockchain met een stapsgewijze uitleg over o.a. Cryptocurrencies, de Blockchain, Mining en mogelijke toepassingen. Volgens Joost hoort de blockchain thuis in het rijtje van de stoommachine, de gloeilamp en het internet.
Hjalmar van der Schaaf (HeadOn) demonstreerde een app die gegevens van een zending toonde. De zending gegevens waren vastgelegd in een Blockchain. Hij liet zien hoe een zending met behulp van Blockchain door de logistieke keten gevolgd werd. Elk moment van acceptatie door een opvolgende partij, werd vastgelegd in de Blockchain.

Veel interactie
Er was veel interactie tussen sprekers en de aanwezigen. De sessie werd afgesloten met stellingen waarop de aanwezigen via de eigen telefoon konden reageren.
Naast het aansprekende onderwerp vonden de aanwezigen het prettig om de sessie, die van vijf tot acht uur duurde, te kunnen combineren met een drukke werkdag. We hebben veel positieve feedback ontvangen en een aantal goede suggesties voor volgende onderwerpen.

Presentaties
De presentaties van deze sessie zijn hier te downloaden.