Europese aangiften


Europese aangiften: welke uitdagingen zijn er?

Op 9 en 10 juni kwamen de ETN (European Trade Network) leden bij elkaar in Antwerpen. Er werd o.a. gesproken over de Europese aangifte.

Het wordt straks mogelijk om centraal in de EU aangifte te doen, terwijl de goederen niet fysiek in de lidstaat staan waar de aangifte wordt gedaan. Men kan bijvoorbeeld in Spanje een invoeraangifte maken voor goederen die in NL staan. Een aantal landen vreest deze regelgeving omdat de ene douane dienst (lees BE en NL) veel sneller is dan de andere. Ook vreest men sociale onrust en banenverlies door centralisatie van douane aangiften.

Men hoopt op een ontwikkeling van een zogenaamde fast track voor dit soort goederen (pre clearance) en dit sluit aan bij onze strategie, flow facilitator.

Voor de EU zelf zijn er ook een aantal uitdagingen, zoals het vastleggen van gegevens. Gaat de EU dit op een centrale plek doen? Komen er een aantal van deze databases door de EU heen? Het beschikbaar stellen van een systeem dat veilig is en altijd beschikbaar is zeer kostbaar.  Juist in een periode dat budget door de problematiek van veiligheid en vluchtelingen niet voor het oprapen ligt.

Juli 2016