martijn koppert

Martijn van de Waarsenburg van Koppert Biological Systems tafelgast bij Schiphol Draait Door


De laatste tafelgast voor Schiphol Draait Door op de Schiphol Community Dag is bekend. Martijn van de Waarsenburg van Koppert Biological Systems zal op 9 november aan tafel plaatsnemen. Koppert is een verladende partij voor wie de luchtvrachtketen een zeer belangrijk onderdeel is van hun supply chain.

Een familiebedrijf in biologische gewas bestrijding
Inmiddels vijftig jaar geleden startte het familiebedrijf met biologische gewasbestrijding in de tuinbouw. Het begon bij de gedachte om de zogenoemde ‘plaaginsecten’ die gewassen aantasten te bestrijden met natuurlijke vijanden in plaats van met chemische middelen. Koppert zoekt naar oplossingen die in de natuur voorkomen en maakt daar producten van die door professionele telers te gebruiken zijn. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming met bijna 30 dochtervestigingen. De natuurlijke oplossingen van Koppert worden nu wereldwijd ingezet tegen plagen en ziekten in de land- en tuinbouw.

“Mijn uitdaging is dat onze producten wereldwijd de eindklant bereiken in de juiste conditie en op het juiste moment”
Als Global Supply Chain Manager bij de marktleider in biologische gewasbescherming is Martijn samen met zijn teams verantwoordelijk voor de end-to-end supply chain van Koppert. Van inkoop tot distributie. Van klantorder, via planning tot verpakken. Daarbij blijft zijn blik niet beperkt tot de activiteiten in Nederland. Samen met de dochtervestigingen wereldwijd zorgen zij ervoor dat hun producten de eindklanten bereiken in de juiste conditie en op het juiste moment. Wat Martijn mooi vindt aan zijn functie? “Elke dag het kantoor binnenwandelen met de gedachte ook die dag weer een bijdrage te leveren aan wereldwijde verduurzaming van land- en tuinbouw! Dat is toch een heerlijk gevoel”

De gevoelige producten van Koppers vereisen specifieke transportcondities
Koppert is een belangrijke klant van de luchtvracht met gevoelige verse producten. Producten die binnen een zo kort mogelijke tijd via hun dochters bij hun eindklant moeten liggen. Producten waarvan de kwaliteit hoog moet blijven en waarbij snelheid en temperatuur van groot belang is. Geen normale producten, maar levende producten als insecten, mijten en hommels. De vraag naar hun producten is lang niet altijd eenvoudig te voorspellen en de mogelijkheden voor tussentijdse opslag zijn zeer beperkt. Daarbij zijn er zeer specifieke vereisten aan de transportcondities, niet alleen qua temperatuur en snelheid, maar ook voor wat betreft de aanvoer van verse lucht tijdens transport.

Snelheid en kwaliteit zijn van groot belang
Tijdens de reis vanaf Koppert tot aan de klant kan er een hoop misgaan met de producten. Denk aan temperatuurstijgingen of -dalingen tijdens de vlucht of in de loods en vluchtvertragingen. De kwaliteit van het product kan hierdoor dusdanig afnemen dat het niet meer te gebruiken is voor hun klant. Maar denk ook aan verplichte veterinaire documentatie, deze moeten aanwezig en volledig zijn. Datadeling, up-to-date vluchtinformatie, samenwerking en voorspelbaarheid zijn daarom voor Koppert cruciaal. Zo kunnen zij de kwaliteit van hun product in de gaten houden en tijdig de klant informeren. Indien mogelijk zelfs een nieuwe zending versturen. Martijn geeft aan dat ze, om dit voor elkaar te krijgen, geen klant meer moeten zijn van de luchtvracht, maar een partner. Een partner waaraan Koppert zijn producten met een gerust hart uit handen geeft en waarmee je samen de keten kan optimaliseren.

Het verhaal aan tafel bij Schiphol Draait Door
Tijdens Schiphol Draait Door 2022 zie je hoe een partnership is ontstaan en wat de effecten zijn van o.a. de goede samenwerking en datadeling voor alle partijen.