Meet the Community – Roel Huiden


Leer mensen uit de community beter kennen. In deze rubriek stellen wij 12 vragen aan Roel Huiden van Royal FloraHolland.

Wat is je rol bij Royal FloraHolland?
Als Consultant Supply Chain Innovation ben ik verantwoordelijk voor het implementeren van logistieke innovaties in onze keten.
Ik focus mij op het domein digitalisering en trade compliance in de internationale sierteeltketen.

Wat is de specialiteit van Royal Flora Holland?
Samen met onze leden het grootste assortiment bloemen en planten via onze marktplaats aanbieden.

Wat wilde je worden toen je 10 jaar was?
Ik heb nooit een specifiek beroep voor ogen gehad, maar ik had altijd grote interesse voor IT. Ik wist dus wel dat ik die richting op wilde.

Wat vindt je het leukste aan je huidige werk?
Dat ik mijn horizon telkens weer kan en mag verbreden. Twee jaar geleden had ik amper kennis van douaneprocessen, luchtvracht of zeevracht. Dat is nu wel anders, mede doordat ik de kans heb gekregen om een Master in Customs en Supply Chain compliance te kunnen volgen. Gecombineerd met IT- en sierteeltkennis, levert dat ontzettend veel kansen en mogelijkheden voor ketenoptimalisatie in onze sector.

Wat doe je in het weekend om te ontspannen?
Met fotografie en fotobewerking kan ik mij uren vermaken. Bij mooi weer het terras op!

Welke bedreigingen zie je voor de bloemenbranche?
Als coöperatie moeten we sneller zien in te spelen veranderende vraag en nieuwe businessmodellen die voortvloeien uit digitalisering. Het veilsysteem zoals we dat al meer dan honderd jaar hanteren past niet altijd meer bij de behoefte van onze klanten. We moeten dus andere (digitale) manieren vinden om aansluiting naar klanten en consumenten te vinden.

Welke kansen zie je voor de bloemenbranche?
Als ik me dan focus op de (inter)nationale supply chain, dan kunnen we door betere voorspelbaarheid van vraag en aanbod een hoop winnen, bijvoorbeeld door het bloementransport efficiënter op te zetten. Ook in de koelketen valt nog een hoop te winnen; des te lager de temperatuur onderweg, des te langer geniet je thuis. Door die betere voorspelbaarheid zal zeevracht zich ook op meer routes gaan ontwikkelen.

Als je directeur van Schiphol was, wat zou je dan als eerste doen?
Zorgen dat Cargo nog voldoende kan groeien. En dat Schiphol de ‘preferred flower hub’ blijft!

Op welke plaats staat Schiphol als vrachtluchthaven over 5 jaar?
Nog steeds top 3. En voor snijbloemen nog steeds op nummer 1.

De vraag die Saskia van Pelt je stelt: Wat doet Royal Flora Holland aan innovatie in de bloemen supply chain?
In de luchtvrachtketen voor bloemen zijn kwaliteit (koelketen) en snelle doorvoer van goederen van groot belang.
Voor de snelle doorvoer onderzoeken we al langere tijd met de Nederlandse Douane en de NVWA hoe we grensprocedures kunnen versnellen. Niet alleen bij invoer, maar we kijken ook naar het exportproces, in de eerste stap vanuit Kenia, waar jaarlijks zo’n 100.000 ton bloemen vandaan komt.
Wat we willen is dat de informatie-uitwisseling verbetert en vooruit loopt op de logistiek (in plaats van een vertragend effect heeft), door digitalisering van fysieke documenten, en door de gehele inklaring al af te ronden voordat het vliegtuig is geland. We werken toe naar trusted tradelanes. Niet alleen een innovatie voor sierteelt, maar wel een belangrijke innovatie waar juist sierteelt supply chain veel profijt van kan hebben.

In samenwerking met KLM en Schiphol zijn we vorig jaar de ‘Holland Flower Alliance’ gestart. Een open initiatief waarin we op gebied van koelketen, informatie-uitwisseling en verpakkingen de supply chain beter willen inrichten. Inmiddels nemen al meerdere partijen deel in één van deze werkgroepen.

Aan wie wil jij het stokje overdragen voor deze vragenrubriek?
Sebastiaan Sintemaartensdijk, Nederlandse Douane

Welke vraag zou je hem/haar willen stellen?
Wat is over 5 jaar van nu de grootste verandering op gebied van douanetoezicht op Schiphol?